streda 8. februára 2012

O prvej požiadavke, priamej demokracii, a jedinej šanci

Hneď na úvod pre podozrievavých: nie som odporca gorily, nie som "rozbíjač" snahy, ani žiadny "zaplatený agent" a podobné nezmysly. Bol som na námestí s vami. Napísal som k protestom 2 blogy (na tomto blogu, stačí sa prekliknúť) na ktoré som dostal množstvo pozitívnych reakcií. Založil som pokročilé fórum, aby bolo kde o veciach konštruktívne a vecne diskutovať (www.slovensko20.sk). Proste veril som, pomáhal som. A práve teraz som si prečítal nové požiadavky prednesené na proteste v BB.

Nebudem sa vyjadrovať k tomu, prečo niektoré zmizli - dajme tomu, že chápem snahu komunikovať jasne iba 3-4 veci, aby mali o to väčšiu váhu. Ide mi skôr o tú, ktorá pribudla. Táto veľmi vágnym spôsobom volá po väčšinovom volebnom systéme, alebo ako si niektorí z vás mylne vysvetľujú, po "priamej demokracii". Výhrad mám hneď niekoľko, posúdenie ich oprávnenosti nechávam na každom z vás.

Väčšinový volebný systém (nová požiadavka organizátorov gorily no.1)

1. Spôsob akým táto požiadavka vznikla. Vám je známy? Mne nie. Vznikla za zatvorenými dverami v hlavách niekoľkých ľudí, z ktorých ani jeden nie je kvalifikovaný posúdiť dopad zmeny volebného systému na našu krajinu? Kde je k takejto požiadavke nejaka verejná diskusia, ktorá by jej dávala legitimitu? Alebo sa organizátori opreli o tých pár ľudí s transparentami "chceme priamu demokraciu" (z ktorých - za to dám ruku do ohňa - ani jeden rovnako nie je kvalifikovaný posúdiť dopad)? A v neposlednom rade - kto im dal mandát vzniesť v našom mene takúto vážnu požiadavku bez diskusie s nami? Ja určite nie - ja volám po celospoločenskej diskusii so zapojením odborníkov, nie po vzbrklých požiadavkách bez toho, aby som vôbec rozumel, čo žiadam. A to by mal každý z vás! Inak ani neberte slovo demokracia do úst, a už vôbec nie s prívlastkom priama.

2. Samotný obsah požiadavky - to, čo je jej obsahom, sa nevolá priama demokracia. Volá sa to väčšinový volebný systém. A chcem povedať veľmi jasne jednu vec: väčšinový volebný systém je pre Slovensko úplne nevhodný. Nemusíte to veriť mne, verte to ľuďom, ktorí sa tím zaoberajú celý život! Prečítajte si o tom, aké dopady by mal takýto systém na Slovensku. Zámerne vám nebudem dávať konkrétne linky, aby ste ma neobvinili z jednostrannosti - nájdite si ich sami, nenájdete žiadne, ktoré by väčšinový systém pre Slovensko odporúčali. Pre tých lenivších, ktorí googliť a čítať nebudú, to poviem priamo: v parlamente bude sedieť 150 poslancov SMERu (obrazne povedané, nechytajte ma za slovo). Kto z vás je ochotný toto risknúť iba preto, že dobre nerozumie tomu, čo podporuje?

Priama demokracia - ako je to naozaj

Ruku na srdce - koľkí z vás, čo po nej voláte, môžete zodpovedne prehlásiť, že jej rozumiete? Koľkí z vás si o nej prečítali aj niečo viac ako len to polstranové "zhrnutie v bodoch" ktoré koluje na facebooku? Tak mi aspoň dovoľte vám povedať pár ďalších bodov na zamyslenie.


1. Priama demokracia po vzore Švajčiarska

Prosíím, prečítajte si o nej niečo, kým sa ňou začnete oháňať. Ak tak urobíte, prestanete sa ňou oháňať, to mi verte. Áno, je to dobrý systém. Ale pre Švajčiarsko, a nie pre Slovensko. Prečo? Lebo Švajčiarko je konfederácia - zväz malých "republík", prekvapivo odlišných kultúrne, jazykovo, menšinovo, atď., ktoré si potrpia na vlastnú nezávislosť v mnohých oblastiach. Toto je dôvod, prečo majú vlastné malé lokálne ústavy, vlastné malé lokálne referendá, a hlavne dvojkomorový parlament. Určitá forma priamej demokracie je tak pre nich historickým východiskom a jedinou možnosťou ako konfederáciu spravovať. A teraz prosím - pripadá vám, že Slovensko má rovnaké východiská k takémuto systému? Nie, nemá. Ani historické, ani kultúrne, ani žiadne iné. Slovensko je malá a homogénna krajina. Švajčiarsky model na ňu nie je aplikovateľný. Ich systém nie je funkčný bez  dvojkomorového parlamentu, a dvojkomorový parlament by nemal u nás žiadny význam (keďže tie komory by sa nedali reálne zostaviť nezávisle, boli by zostavené ad-hoc). Mohol by som napísať ešte 5 strán o tom, prečo nie, ale snáď toto stači na to, aby ste si o švajčiarskom systéme niečo prečítali a prišli na to aj sami.

2. Priama demokracia Direct Democracy Euro-Vizion (DDEV)


Toto je teoretická priama demokracia. A áno, má pár veľmi dobrých bodov, ktoré by sme rozhodne aplikovať mohli. Napríklad:


  • Ústava musí byť prijatá a menená výlučne iba referendom.
  • Zákonodarná a výkonná moc musia byť dôsledne oddelené a výkonná moc musí byť podriadená zákonodarnej.
  • Volení zástupcovia musia byť odvolateľní kedykoľvek v priebehu svojho mandátu, keď o tom rozhodnú ich voliči.
  • Občania-voliči musia mať právo vyvolať referendum o akejkoľvek otázke, najmä v zahraničnej politike a obrane.
  • Občania musia byť plne-transparentne informovaní o rozhodnutiach, prijatých (bez referenda) zastupiteľskými orgánmi
Pod všetky tieto body sa podpíšem kedykoľvek a kdekoľvek.

Paradoxne, organizátori protestu gorila si za svoju novú požiadavku zvolili práve jeden z 2 zvyšných, ktoré už rozhodne nie sú "bez debaty" dobré. A to požiadavku na "lokálnu voľbu" poslancov - teda rozdelenie Slovenska na veľa volebných obvodov, ktoré by si volili do parlamentu svojho poslanca. Na prvý pohľad to znie dobre, a znie to ako jediná cesta ako zamedziť partokracii, a tým aj korupcii a ovládaniu štátu finančnými skupinami, a o nám predsa v prvom rade ide. Ale nie je to také jednoznačné! Argumentov je mnoho, predložím ten najočividnejší:

Slovensko na toto nie je dosť veľká krajina.

Inak povedané - nie v každom volebnom obvode by sa našiel niekto, kto by si bez debaty zaslúžil sedieť v parlamente. Ešte inak povedané - naozaj by ste boli spokojní s tým, že ak ste z Prešova, Michaloviec, alebo z nejakej Hornej Dolnej, tak by ste museli zvoliť niekoho odtiaľ, aj keby ste radšej volili niekoho z Bratislavy, lebo ho pokladáte za lepšieho odborníka? Ja som napríklad tento presne tento prípad - som z malého mestečka na juhu slovenska, z oblasti kde s prepáčením "skapal pes". Neviem si predstaviť, aký lokálny kandidát by si ma tam dokázal získať viac, ako špičkový odborník z Bratislavy, alebo Košíc. Cítil by som sa ešte horšie ako dnes - opäť by som vyberal "menšie zlo". A muselo by ho vyberať väčšina Slovenska! Či sa vám to páči alebo nie, odborníci schopní riadiť krajinu, pripravovať legislatívu, atď. žijú u nás v 2-3 veľkých mestách. Veľká väčšina malých lokálnych volebných obvodov by bola nútená voliť nekompetentných ľudí. A väčšinou by to boli opäť ludia, ktorí by mali prostriedky na to, aby vo svojom obvode spravili kampaň - kúpili billboardy, navarili guláš - inými slovami miestni podnikatelia, a hlavne "podnikatelia". Je to škaredá pravda, ale je to tak.

Ešte jeden argument: Myslite na to, že by zákonite vznikli "tieňové" neoficiálne strany - resp. tie dnešné gorilie by sa tak pretransformovali - ktoré by poľahky získali (rozumej kúpili) kandidátov z takýchto "stratených" obvodov a ovládli parlament - pretože veľké mestá by mali ešte menšiu šancu to vyvážiť väčšou účasťou ako to zvykne byť teraz - rozdiel v účasti by zmazalo pravidlo 1obvod=1poslanec. Výsledok: 120 poslancov (neoficiálneho) SMERu v parlamente.

Mohol by som pokračovať, ale nechcem príliš naťahovať blog. Aj tak je už dosť dlhý, a viem že mnoho ľudí ho kvôli tomu ani neprečítalo (čo je smutné, ak niekto kto volá po zmene spoločnosti nie je ochotný počúvať a diskutovať).

Veľká pointa na záver

Áno, treba zmenu. Zmenu, ktorá zabráni gorilám ovládať tento štát. Verím v to tak veľmi ako každý z vás. Ale táto zmena musí byť zodpovedná, dobre pripravená, vhodná pre túto krajinu, a hlavne prediskutovaná s občanmi. Inak si (opäť) neberte slovo demokracia do úst. 

Vzbrklé vyjadrenia, a takéto (naozaj prepáčte za tvrdý výraz) hlúpe požiadavky organizátorov šance na túto zmenu kazia. Mnoho ľudí sa nebude únuvať ako ja diskutovať s vami. Jednoducho si povedia "títo ľudia nevedia o čom rozprávajú", a pôjdu od toho. Ani sa nenazdáme, a bude po protestoch, po energii na zmenu, po podpore verejnosti a odborníkov. A šanca ktorá prichádza raz za život bude nenávratne preč. Aha, a ešte niečo: po zvyšok života sa budete pozerať na Gorily v parlamente. Sakramentsky dobre si rozmyslite, či je to, čo chcete.



P.S. Ak súhlasíte, prosím šírte tento blog - "spamujte" ho na nástenku protestu, dajte ho na svoje nástenky, pošlite ho organizátorom. Ja nemám síl dávať to tam každých 5 minút keď to zmizne v histórii. A naozaj si myslím, že teraz ide o všetko - ak sa odprezentujú nezmyselné požiadavky, bude po všetkom - rozpadne sa podpora, roznesú nás médiá, game over.

9 komentárov:

  1. Ahoj ak dovolis budem reagovat. Podla informacii co mam ja (mozno sa mylim) je toto len cast poziadaviek respektive len take nieco zjednodusene aby sme tomu vsetci rozumeli (media a ludia) co sa nevyzname. V skutocnosti by mali byt tie poziadavky ovela konkretnejsie spracovane a predstavene vlade, prezidentovi atd. a stale sa na tom pracuje. Viem co sa snazis povedat ale hlavny umysel co tu je je ten ze novu ustavu alebo cast ustavy by mala spisat odborna verejnost spolocne so sirokou verejnostou. Cize tvoja namietka je sice asi na mieste ale vobec to neznamena ze to bude tak ako pises lebo o tom bude este len velka debata-mozno az po zvrhnuti vlady. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tu je este link na clanok v ktorom sa tiez spomina: "Body sa budú rozvíjať aj naďalej, napríklad v piatok na celoštátnom proteste v Bratislave."

      http://www.ta3.com/clanok/9247/organizatori-protestu-gorila-predstavili-styri-poziadavky.html

      Odstrániť
  2. Kuko, ale potom je tu ta otazka mandatu a zastupovania nas.. ako mozu ist za prezidentom a ex-premierkou s nejakymi poziadavkami s tym, ze "zastupujeme protestujucich", ked protestujuci tie poziadavky ani nevideli? To je absurdne. Ja nebojujem proti nim, ja bojujem ZA otvorenu diskusiu, otvorenu tvorbu poziadaviek... to je to, o co mi ide.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chapem a mas urcite aj pravdu ale urcite uznas zasa ty to ze na diskusiu o nejakej forme priamej demokracie nieje teraz cas ale mozme to zacat riesit az po tom co vobec dosiahneme to ze tu bude vola nam ju uzakonit. Lebo o forme priamej demokracii sa tu budeme bavit vela mesiacov ako na Islande to nespichnes za tyzden ani za mesiac...preto teraz nieje ta diskusia. Dolezita je poziadavka ze ju chceme a ako bude vypadat bude dufam na nas vsetkych.

      Odstrániť
  3. čo sa týka toho rozdelenia Slovenska na viac volebných obvodov. Podľa mňa by bolo fajn, keby to fungovalo na princípe, že by si mohol voliť aj za niekoho na druhom konci štátu, avšak bolo by potrebné zavoliť aj za niekoho na regionálnej úrovni. Mám proste na mysli, že by bolo vhodné, aby každý región (resp.okres) mal svoje zastúpenie, pretože keď niečo chce konkrétny región dosiahnuť(napr.nové cesty a pod.) tak bez zastúpenia v parlamente to je značne obtiažnejšie. Lebo taká v opačnom prípade bude Horná-dolná navždy len Hornou-dolnou bez možnosti rozvoja. Tiež som z malého mesta na juhu Slovenska, žijem v BA a je mi až do plaču keď sa vraciam domov a akoby tam zastal čas, zatiaľ čo sever Slovenska sa rozvíja. Možno je moja predstava naivná a trepem dve na tri, ale takto nad tým uvažujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. toto nie je nezmyselna poziadavka. nik ta nemoze zastupit lepsie ako ty sam. to len ludia ako ty sa pravdepodobne boja prevziat viac zodpovednosti za svoj zivot. a o tom to cele je. dalej, neviem kto to povedal, ale tvrdil zhruba nasledovne: vacsina ludi si mysli, ze politici su mudrejsi ako ostatni obcania, pricom pravdou je pravy opak. toto by mozno aj stacilo, pre tych co chapu.

    myslienka priamej demokracie na slovensku nie je nova a pestuje sa uz niekolko rokov. na slovensko ju priniesol autor internetovej televizie TV INA na tejto adrese:

    www.priamademokracia.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. este nieco, demokraciu nech si radsej neberie do ust nik, dobre to napisal uz pre viac ako 200 rokmi lysander spooner:

    „Základom slobodnej vlády je, že sa opiera o dobrovoľnú podporu občanov. Naopak vláda popierajúca slobodu sa vyznačuje tým, že časť občanov k tejto podpore núti proti ich vôli. Všetky vlády na svete, aj tie najhoršie a najviac tyranské, sú slobodnými vládami pre tých občanov, ktorí tieto vlády dobrovoľne podporujú. Rovnako tak aj všetky vlády, označované za najlepšie na Zemi, sú tyraniami pre tých ľudí, ktorí sú k ich podpore donútení proti svojej vôli. Vláda je v týchto ohľadoch to isté ako cirkev či akákoľvek iná mocenská inštitúcia. Neexistuje žiadne iné kritérium, podľa ktorého rozhodnúť, či sa jedná o slobodnú či neslobodnú vládu – vláda sa buď stopercentne opiera o dobrovoľnú podporu, alebo tomu tak nie je.“

    (No Treason No. II)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Fajn napisane, hlavne ten vacsinovy volebny system je nezmysel. Ale, aby sme nevyliali s vanickou aj dieta, ved sam pises - si za zmenu a je potrebna. Podla mna je hlavny problem v sile stran. Nie mandat ma silu, ale strana. Postavena na vodcovi a poslusne hlasujucich oveckach. Toto by bolo dobre zmenit. Toto by skultivovalo celu scenu, naucilo by diskusii a aj tolerancii mensinovych nazorov. Isto, pre niektore reformy a vstup do NATO ci EU bol mozno ten rychlejsi sposob prospesny, ale uz je prekonany, uz sme sa aj co-to o demokracii naucili a riesenim by bola novela volebneho systemu.

    Myslim si ze zakladom by malo byt znizene kvorum na vstup do parlamentu - tych 5% zabija vsetko, odradza volicov, nuti ich volit kvoli "matematike" a viere v predvolebne prieskumy tych co maju sancu ak nechcu zahodit svoj hlas. Ako je mozne ze povedzme strana ktora ziskala vyse 60 tisic hlasov - t.j. 2,4% ostala mimo parlamentu? Ved si sami pozrite: http://app.statistics.sk/nrsr_2010/sr/tab3.jsp?lang=sk

    Ignoracia tak velkeho postu hlasov spochybnuje predsa demokraciu, lebo zahadzuje tieto hlasy obcaov a rozdeluje inym. Navyse mnozstvo ludi nejde kvoli tomu volit, ci volia "mensie zlo". Taketo volby naozaj tazko nazvat demokratickymi. Volebne kvorum nad 5% je manipulacia. Ved predsa hlasmi rozhodujeme o 150% poslancoch. To znamena ze z celkoveho postu hlasov by mali uspiet ti poslanci a strany, ktori ziskaju 150tinu z celkoveho poctu odovzadnych hlasov, t.j. 0,7%.

    Samozrejme aj vramci stran by mal fungovat system ze poradie by urcovali volici a nie strany, t.j. do parlamentu by nastupili poslanci zvoleni podla poctu preferencnych hlasov na kandidatke.

    Konecne by sa zrusil monopol velkych stran a nepodmienoval sa vstup do parlamentu len stranam za ktorycmi je bohaty sponzor ci ine vplyvne osoby. Mohli by sa budovat politicke osobnosti zdola, od ludi, zo samosprav a pod. Osobne by som ale zakazal moznost dvojfunckii poslanc/starostu a pod., tiez by som za neucast na hlasovani ci v parlamente alebo na vybore sankcionoval poslancov automatickou zrazkou zo mzdy.

    K tomu by sa malo pridat zrusenie nezmyselnej volebnej kaucie 16.000 eur, a mame tu demokraciu ako sa patri. Aspon na cas - rozhodlo by sa ako podla pravidiel volneho trhu. Presli by ti, ktori by presli sitom podpory obcanov.

    Ak sa bojite extremistov - nech. Nebojte sa, ved o tom je demokracia. Cim skor sa tam ktokolvek dostane, zrazka s realitou a zodpovednostou ho bud okrese, alebo odtial dostane. Ak sa bojite roznorodych nazorov? Ale nech, ved o tom je demokracia. Tomu sa musime naucit ze za hlas kazdeho poslanca treba bojovat a nie nechat kartelovo dohodnut stranicke spicky. Ved o tom je vykon poslaneckeho mandatu aby sa podporil navrh ktory je dobry a nie podla toho z ktoreho je politickeho tabora (ako napriklad dnes, nabrh poslanca dostala o plateni urokov z vyzivneho - cely smer aj sns proti. napriek tomu ze navrh povazuju za spravny, vsimnite si, ako jeden - ako byvala koalicia, tak opozicia. peklo.).

    Aj v USA kde su v kongrese len dve politicke strany, demokrati a republikani hlasovanie prebieha rovnako - ziskavanie poslanca za poslancom. Nikomu nezaruci zafarbenie navrhu podporu vsetkych poslancov strany. Uz pred predlozenim treba lobovat, pripomienkovat, hladat konsenzus a tak je to spravne.

    Casom by sa aj tak obdobne strany spajali a videli by prirodzene ziskavat silu v koaliciach ci spolupracujucich teamoch, dalsie by sa delili, vznikali nove, ale hlavne obcan, volic, by mal istotu ze jeho hlas neprepadne a ze si moze naozaj slobodne vybrat.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Michal Polák:
    Neviem, kde kto vzal myšlienku, že protestujúci požadujú väčšinový volebný systém. Je to úplný nezmysel - v Pravde síce požiadavky trocha spotvorili, ale je to aj tak jasné:
    "- zmeniť systém financovania politických strán a volebný zákon tak, aby minimalizovali možnosť korupčného správania a klientelizmu v budúcnosti a viac podporovali prvky skutočnej demokracie: konkrétne zrušiť volebnú kauciu, uzákoniť obmedzenie prijímania darov pre politické strany od podnikateľských subjektov, zaviesť volebný systém zachovávajúci spravodlivú pomernosť
    - umožniť kandidovať do parlamentu aj nezávislým osobnostiam bez straníckych kandidátok"
    (http://spravy.pravda.sk/online-hvorecky-na-gorile-kritizoval-politikov-aj-pentu-pep-/sk_domace.asp?c=A120210_155726_sk_domace_p29#ixzz1m0yuteCz)
    Malo to byť "zaviesť volebný systém zachovávajúci spravodlivú pomernosť, ale umožniť kandidovať do parlamentu aj nezávislým osobnostiam bez straníckych kandidátok" - je to teda spotvorené, ale je to tam.
    Volebný systém s viacerými obvodmi nie je automaticky väčšinový - jeden obvod tu máme len od čias Vladimíra Mečiara a predtým tu fungoval pomerný systém s viacerými obvodmi, presne ako v každej "normálnej" krajine. To, čo požadujú protestujúci, je tiež pomerný systém, ale upravený tak, aby si volič mohol vyberať aj osobnosti, nielen strany, a aby mohli kandidovať aj nezávislí. Jedna podoba takého systému sa volá systém jedného prevoditeľného hlasu (Single Transferable Vote), ale v slovenskom kontexte by sme ho mohli volať prosto preferenčné hlasovanie: volič hlasuje tak, že zoradí kandidátov podľa svojich preferencií, tohto na prvé miesto, tohto na druhé, tohto na tretie atď. Systém zachováva pomernosť, ale zároveň umožňuje voličovi väčšiu mieru rozhodovania, než len súčasné štyri krúžky. (Podrobnosti o systéme napr. tu:
    http://www.theyworkforyou.com/glossary/?gl=269
    http://www.electoral-reform.org.uk/?PageID=483)

    Samozrejme, o priamu demokraciu nejde, to je úplne jasné. O tom niet sporu. Ale jednoducho je úplne mimo tvrdiť, že niekto volá po väčšinovom systéme. Nie je to pravda.

    OdpovedaťOdstrániť